Samalla kun kiinnostus aurinkovoimaan kasvaa, myös tarve sujuvalle ja asiantuntevalle hankekehitykselle kasvaa. Oomi Solar tekee tiivistä yhteistyötä maanomistajien, yritysten ja sijoittajien kanssa varmistaakseen, että jokainen hanke etenee mutkattomasti suunnitelmasta toteutukseen.
Aurinko ja akustot – uusiutuvan energian kivijalat
Tyypilliset hankkeet, joissa Oomi Solar on mukana, liittyvät aurinkovoimaan ja energiavarastoihin. Näissä projekteissa puhutaan usein teollisen kokoluokan ratkaisuista – aurinkopuistoista tai suurista akustoista, jotka voivat liittyä suoraan sähköverkkoon.
– Käytännössä puhutaan jopa kymmenistä tai sadoista hehtaareista. Me esiselvitämme, missä tällaisten voimaloiden rakentaminen on mahdollista ja kannattavaa. Tavoitteena on kehittää valmis kokonaisuus, joka on luvitettu ja rakennusvalmis, kertoo liiketoimintajohtaja Arttu Raitala.
Hankeprosessi kattaa koko polun maanomistajasta sijoittajaan
Hankekehitys lähtee liikkeelle esiselvityksellä, jossa arvioidaan alueen soveltuvuus energiantuotantoon. Tärkeimpiä kriteereitä ovat liitettävyys sähköverkkoon, alueen maaperä, saavutettavuus sekä mahdolliset ympäristö- tai maisemavaikutukset.
– Keskustelemme maanomistajien kanssa jo alkuvaiheessa. Hankkeita ei voi edistää ilman sopimusta maan vuokraamisesta tai ostamista, asiakkuuspäällikkö Petri Pyyny muistuttaa.
Asiakkaina ovat usein energia-alan toimijat, infrarahastot tai institutionaaliset sijoittajat. Oomi voi kehittää hankkeita suoraan asiakkaalle tai rakentaa omaan taseeseensa ja myydä ne valmiina kokonaisuuksina.
Haasteet ratkotaan osana prosessia
Hankekehityksen haasteet liittyvät usein luvitukseen ja viranomaiskäytäntöihin, jotka vaihtelevat kunnittain.
– Jokainen hanke on omanlaisensa. Esimerkiksi uuden rakennuslain myötä kuntien rakennustarkastajien tietämys vaihtelee vielä tässä vaiheessa, ja monilla alueilla ei ole aiempaa kokemusta aurinkovoimaloiden luvittamisesta, Raitala sanoo.
Myös lainsäädännön ja sähkömarkkinoiden muutokset vaikuttavat: Fingridin ja verkkoyhtiöiden vaatimukset voivat muuttua nopeallakin aikataululla.
Aurinkoenergia sopii myös pienemmille toimijoille
Vaikka aurinkovoima mielletään helposti isojen toimijoiden kentäksi, skaalautuvuus on sen vahvuus.
– Pienemmätkin yritykset voivat olla mukana, jopa yhdessä hankkeessa useamman toimijan kanssa. Aurinkoenergia on siitä poikkeuksellinen, että pienempi hanke voi joskus olla jopa kannattavampi kuin suuri, Raitala toteaa.
Teknologian kehitys on nopeaa: aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet, hyötysuhteet parantuneet ja akustojen rooli markkinoilla kasvaa.
– Paneelit kestävät jopa 40 vuotta. Sijoitus on pitkäikäinen ja ennustettava – erityisesti, jos sähkö myydään pitkäaikaisella PPA-sopimuksella, Pyyny sanoo.
Uusiutuvan energian tarve kasvaa jatkuvasti esimerkiksi vetytalouden ja datakeskusten myötä. Ennusteet osoittavat selvästi, että tuotanto ja sähkön kysyntä tulevat kasvamaan Suomessa merkittävästi.
– Aurinkovoima on yksi kannattavimmista energiantuotantomuodoista, ja sen rinnalla kehittyvät ratkaisut, kuten akustot, tuovat joustavuutta. Näiden avulla fossiilista energiaa voidaan korvata kestävästi, Raitala summaa.